Jadłospis
Drodzy Rodzice!
Nasze przedszkole posiada WOJEWÓDZKI CERTYFIKAT PRZEDSZKOLA PROMUJĄCEGO ZDROWIE oraz należy do SIECI PRZEDSZKOLI PROMUJĄCYCH ZDROWIE.
Ponadto przedszkole bierze udział w kampaniach i programach mających na celu poprawę jakości odżywiania dzieci.
20.10.2025 r. - PONIEDZIAŁEK | |
I ŚNIADANIE | Chleb krojony, chleb 5 ziaren, masło, szynka miodowa, ogonówka, ser żółty, papryka, kiełki rzodkiewki, sałata, ogórek zielony, szczypiorek, herbata z cytryną, kawa inka na mleku, gruszka. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Pudding ryżowy z sosem z owoców leśnych, wiórkami kokosowymi, ziarnami sezamu. Wafle ryżowe. Herbata z dzikiej róży. |
Alergeny: | gluten, mleko, jaja |
OBIAD | Barszcz ukraiński na indyku z ziemniakmi. Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami ( marchew, por) z kaszą gryczaną Surówka grecka (sałata, pomidorki koktajlowe, pestkami dyni i słonecznika, cebula czerwona). Kompot wieloowocowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler |
21.10.2025 r. - WTOREK | |
I ŚNIADANIE | Zacierka na mleku, chleb krojony, chleb wieloziarnisty, masło, serek łaciaty ze szczypiorkiem, szynka konserwowa, szynka krucha z kurczaka, papryka, ogórek kiszony, rucola, herbata z cytryną, jabłko. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Deserek w słoiczku (mus truskawkowy, granola, banany, orzechy nerkowca, tarta gorzka czekolada). Herbata zielona. |
Alergeny: | gluten, mleko |
OBIAD | Zupa ogórkowa na indyku z ryżem. Kotlet mielony z mięsa drobiowego posypany mozzarellą, ziemniaki z koperkiem. Surówka z czerwonej kapusty, surówka z pora z jabłkiem. Kompot wiśniowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler |
22.10.2025 r. - ŚRODA | |
I ŚNIADANIE szwedzki stół | Chleb graham, chleb krojony, masło, szynka wiejska, polędwica drobiowa, papryka, biała rzodkiew, roszponka, kakao na mleku, herbata z cytryną, winogrono. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Pasta z tuńczyka i jajka z pomidorkami suszonymi, szczypiorkiem i kiełkami. Ogórek zielony do chrupania. Mięta. |
Alergeny: | gluten, mleko, ryba, seler |
OBIAD | Zupa fasolowa na boczku wędzonym z ziemniakami. Kluski leniwe polane topionym masełkiem i posypane cukrem trzcinowym z cynamonem. Sałatka owocowa ( arbuz, borówka amerykańska). Kompot porzeczkowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler |
23.10.2025 r. - CZWARTEK | |
I ŚNIADANIE | Płatki owsiane na mleku, chleb razowy, chleb krojony, masło, serek śniadaniowy, pomidor, ogórek zielony, szczypiorek, herbata z cytryną, melon. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Ciasto marchewkowe własnego wyrobu posypane cukrem puderm, koktajl jogurtowo- truskawkowy. Herbata z aronii. |
Alergeny: | gluten, mleko, jaja |
OBIAD | Zupa cebulowa w stylu francuskim z groszkiem ptysiowym. Szaszłyki z piersi z kurczaka z papryką i cebulką. Pęczotto z pieczarkami. Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą. Kompot śliwkowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler, jaja |
24.10.2025 r. - PIĄTEK | |
I ŚNIADANIE | Chleb krojony, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, szynka z wędzarni, polędwica drobiowa, ser wędzony, ogórek kiszony, rzodkiewka, rokietta siewna, kawa inka na mleku, herbata z cytryną, banan. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Pasta z twarogu półtłustego z suszonymi pomidorkami i czosnkiem na bułce paryskiej. Herbata żurawinowa. |
Alergeny: | gluten, mleko |
OBIAD | Rosół drobiowo-wieprzowy z makaronem i natką pietruszki. Filet z dorsza w sosie porowym. surówka z kiszonej kapusty, surówka z marchewki z sezamem prażonym i koperkiem. Ziemniaki z koperkiem. Kompot z owoców leśnych. |
Alergeny: | gluten, mleko, jaja, seler |