Jadłospis
Drodzy Rodzice!
Nasze przedszkole posiada WOJEWÓDZKI CERTYFIKAT PRZEDSZKOLA PROMUJĄCEGO ZDROWIE oraz należy do SIECI PRZEDSZKOLI PROMUJĄCYCH ZDROWIE.
Ponadto przedszkole bierze udział w kampaniach i programach mających na celu poprawę jakości odżywiania dzieci.
01.09.2025 r. - PONIEDZIAŁEK | |
I ŚNIADANIE | Chleb krojony, chleb 5 ziaren, masło, parówki z cielęciną, polędwica sopocka, szynka z indyka, serek topiony, pomidor, rzodkiewka, sałata, herbata z cytryną, kawa inka na mleku, arbuz. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Jogurt naturalny, melon, jeżyny, pestki dyni do podjadania, papryka czerwona do chrupania, mięta. |
Alergeny: | gluten, mleko, jaja |
OBIAD | Zupa pomidorowa na indyku z makaronem, ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony, surówka z kapusty pekińskiej, ogórka zielonego z rzodkiewką, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot z czarnej porzeczki. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler |
02.09.2025 r. - WTOREK | |
I ŚNIADANIE | Płatki kukurydziane na mleku, chleb krojony, chleb żytni ze słonecznikiem, masło, kiełbasa krakowska parzona, szynka z indyka, jajko przepiórcze, ogórek zielony, papryka, roszponka, herbata z cytryną, nektarynki. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Pudding z kaszy manny na mleku, borówka amerykańska, maliny, pomidorki koktajlowe do chrupania, herbata z aronii. |
Alergeny: | gluten, mleko |
OBIAD | Zupa jarzynowa na indyku z ziemniakami, kasza pęczak, zraziki wołowe w sosie, surówka z buraczków, surówka colesław, kompot wieloowocowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler |
03.09.2025 r. - ŚRODA | |
I ŚNIADANIE szwedzki stół | Chleb krojony, chleb kolorowy, masło, szynka z wędzarni, szynka krucha z kurczaka, erek śniadaniowy, papryka żółta, ogórek małosolny, sałata rzymska, kakao na mleku, herbata z cytryną, melon. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Pasta z makreli wędzonej, szczypiorek, kiełki, bułka paryska, marchewka do chrupania, herbata z dzikiej róży. |
Alergeny: | gluten, mleko, ryba, seler |
OBIAD | Zupa gulaszowa na łopatce wieprzowej i indyku, kluski leniwe posypane cukrem trzcinowym, sałatka owocowa (brzoskwinia, arbuz, banan), kompot truskawkowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler |
04.09.2025 r. - CZWARTEK | |
I ŚNIADANIE | Płatki owsiane na mleku, chleb krojony, chleb graham, masło, szynka drobiowa, szynka konserwowa, serek łaciaty z pomidorkami, rzodkiewki, ogórek kiszony, roszponka, herbata z cytryną, śliwki. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Placuszki bananowe posypane płatkami migdałów i posypane wiórkami, marchewka do chrupania, herbata żurawinowa. |
Alergeny: | gluten, mleko, jaja |
OBIAD | Zupa szczawiowa na indyku z ryżem i jajkiem, ziemniaki z koperkiem, panierowany filet z kurczaka, surówka z pora, surówka z gruszki i selera naciowego, kompot z owoców leśnych. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler, jaja |
05.09.2025 r. - PIĄTEK | |
I ŚNIADANIE | Chleb wieloziarnisty, chleb krojony, masło, szynka z krucha z kurczaka, szynka konserwowa, serek topiony, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, rucola, kawa inka na mleku, herbata z cytryną, brzoskwinie. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Hummus z soczewicy, bułka paryska, ogórek kiszony, szczypiorek, papryka żółta do chrupania, mięta. |
Alergeny: | gluten, mleko |
OBIAD | Rosół drobiowo-wołowy z makaronem i natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, filet z miruny, surówka z kiszonej kapusty, mix sałat z granatem i pomidorkami koktajlowymi, kompot wiśniowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, jaja, seler |