Jadłospis
Drodzy Rodzice!
Nasze przedszkole posiada WOJEWÓDZKI CERTYFIKAT PRZEDSZKOLA PROMUJĄCEGO ZDROWIE oraz należy do SIECI PRZEDSZKOLI PROMUJĄCYCH ZDROWIE.
Ponadto przedszkole bierze udział w kampaniach i programach mających na celu poprawę jakości odżywiania dzieci.
14.04.2025 r. - PONIEDZIAŁEK | |
I ŚNIADANIE | Chleb krojony, chleb 5 ziaren, masło, kiełbasa krakowska, bekon z beczki, serek łaciaty z cebulką, pomidor, ogórek małosolny, rucola, herbata z cytryną, jabłko. |
Alergeny: | gluten, mleko, jaja |
II ŚNIADANIE | Jogurt naturalny, banan, borówka amerykańska, ziarno słonecznika, pestki dyni, ogórek zielony do chrupania, herbata hibiskus. |
Alergeny: | gluten, mleko |
OBIAD | Zupa ogórkowa na indyku z ziemniakami, stripsy z kurczaka, ryż jaśminowy, surówka z pora, marchewka z groszkiem, kompot wiśniowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler |
15.04.2025 r. - WTOREK | |
I ŚNIADANIE | Kasza manna na mleku, chleb krojony, chleb wieloziarnisty, masło, kiełbasa szynkowa, szynka krucha z kurczaka, ser żółty, rzodkiewki, ogórek zielony, rucola, herbata z cytryną, winogrono. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Sałatka warzywna, bułka kajzerka, masło, jabłko suszone, żurawina suszona, dynia suszona, herbata hibiskus, kakao. |
Alergeny: | gluten, mleko |
OBIAD | Barszcz ukraiński na indyku z ziemniakami, kasza gryczana, gulasz wieprzowy, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi, brokuł, kompot z czarnej porzeczki. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler |
16.04.2025 r. - ŚRODA | |
I ŚNIADANIE szwedzki stół | Chleb krojony, chleb graham, masło, szynka konserwowa, szynka z wędzarni, kabanosy drobiowe, serek śniadaniowy, papryka żółta, ogórek małosolny, kiełki, kakao na mleku, herbata cytryną, melon. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Paprykarz z makreli wędzonej z dodatkiem ryżu, szczypiorek, papryka czerwona, bułka paryska, masło, herbata zielona z opuncją. |
Alergeny: | gluten, mleko, ryba, seler |
OBIAD | Zupa gulaszowa na indyku i łopatce wieprzowej z ziemniakami, razowy makaron penne z serem ricotta, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, kompot śliwkowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler |
17.04.2025 r. - CZWARTEK | |
I ŚNIADANIE | Kluski lane na mleku, chleb żytni ze słonecznikiem, chleb krojony, masło, serek śniadaniowy, szynka konserwowa, szynka krucha z kurczaka, ogórek zielony, pomidor, sałata, herbata z cytryną i miodem, gruszki. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Ciasto marchewkowe /sernik/jabłecznik -własnego wyrobu, maliny, winogrono, borówka amerykańska, herbata zielona z pigwą. |
Alergeny: | gluten, mleko, jaja |
OBIAD | Barszcz biały na białej kiełbasie z jajkami przepiórczymi, schab ze śliwką, ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane, surówka z marchewki, kompot z owoców leśnych. |
Alergeny: | gluten, mleko, seler, jaja |
18.04.2025 r. - PIĄTEK | |
I ŚNIADANIE | Chleb żytni jasny, chleb krojony, masło, polędwica sopocka, szynka krucha z kurczaka, twaróg, ogórek kiszony, papryka czerwona, rucola, kawa inka na mleku, herbata z cytryną, kiwi złote. |
Alergeny: | gluten, mleko |
II ŚNIADANIE | Ryż na mleku z jabłkiem prażonym i cynamonem, ogórek zielony do chrupania, ziarno słonecznika do podjadania, morela suszona, herbata zielona z opuncją. |
Alergeny: | gluten, mleko |
OBIAD | Zupa neapolitańska na indyku z makaronem, ziemniaki z koperkiem, panierowany filet z miruny, surówka z selera z rodzynką, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy. |
Alergeny: | gluten, mleko, jaja, seler, ryba |